Skip to content

Europakommissionen beviljar 24 miljoner i anslag till svenska solcellsbolaget Epishine

blobid1_1562328791296

Det svenska solcellsbolaget Epishine har tilldelats ett anslag på cirka 24 miljoner kronor (€2.3M) från den Europeiska kommissionen inom det extremt konkurrensutsatta programmet Horizon 2020 för små och medelstora bolag.

Av 1765 inlämnade ansökningar valde Europeiska kommissionen endast att finansiera cirka tre procent i denna runda. Finansieringen kommer accelerera Epishines utveckling av nästa generations inomhussolceller. Solceller inomhus? Ja precis, istället för att använda ljuset från solen för att producera elektricitet kan Epishines solceller utnyttja ljuset från inomhuslampor för att strömförsörja trådlösa produkter.

Målet är att kunna erbjuda trådlös energi till lågströmsprodukter som idag drivs med batterier, exempelvis sensorer. Under projektets gång kommer Epishine utföra pilotprojekt med kunder inom tre områden; temperaturmätning i frysar, kontroll av inomhusklimat och inom säkerhetsbranschen. Redan idag fungerar Epishines moduler särskilt bra vid låga ljusintensiteter, ett område där många andra inomhussolceller fungerar sämre. Med denna EU-finansiering kan Epishine utveckla nästa generation solceller som är direkt anpassade till de behov de ser på marknaden. Emma Woxlin, Marknadschef på Epishine kommenterar: ”Det är väldigt bra att dessa finansieringsprogram finns på EU-nivå eftersom de bidrar starkt till att accelerera tiden till marknaden för innovationer som kan ha en väldigt positiv inverkan på samhället”.

Den framgångsrika ansökan har utvecklats tillsammans med Zaz Ventures, en specialiserad konsultbyrå med fokus på Horizon 2020-bidragsansökningar. Xavier Aubry, förvaltningspartner på Zaz Ventures, kommenterar: "Vi är glada över att Epishine har fått den här möjligheten att accelerera utvecklingen av sin teknik. Deras teknik ger ett unikt värde till kunder som vill eliminera batterier och batteribyten.”

Emma tillägger: "Zaz Ventures betalningsmodell, som innebär att avgift tas ut först om ansökan är framgångsrik, passar oss som start-up och gav oss också mycket förtroende för deras process. Det har varit en grundlig och tidskrävande process att söka EU-anslaget men, förutom pengarna såklart, bidrog det också till att vår affärsplan har förfinats ytterligare."

För mer information kontakta: Emma Woxlin, Marknadschef. Tel: +46 708 11 37 87
emma.woxlin@epishine.com

Om Epishine
Epishine utvecklar och tillverkar organiska solceller som lätt integreras i trådlösa produkter där de omvandlar det omgivande ljuset, både solljus och artificiellt ljus, till elektricitet. Solcellerna är böjliga, formbara och trycks på återvinningsbar plast. De tunna ljuscellerna kan användas istället för batterier på exempelvis sensorer, i vår allt mer uppkopplade värld. Under 2020 kommer de första produkterna att finnas ute på marknaden. Målet är att erbjuda världens mest skalbara, resurseffektiva och prisvärda solcell. Epishine har 18 medarbetare med huvudkontor i Linköping och ägs i huvudsak av ett grundarteam samt namnkunniga institutionella investerare och family offices.
www.epishine.com