Skip to content

Epishine tar in 30 miljoner – ska göra trådlösa produkter självförsörjande på el

image_45882569621579516426349_1579516429799

Det svenska ljusenergibolaget Epishine AB tar in 30 miljoner kronor i riskkapital för att accelerera produktutveckling och försäljning ytterligare. Beijer Ventures och Vigo Carlund är två av de nya investerarna som tillsammans med de existerande ägarna Almi Invest Greentech och Potential Invest tar majoriteten av rundan.

Epishines teknik är resultatet av över 25 års forskning, vid bland annat Linköpings Universitet. De har utvecklat en ny typ av solceller som omvandlar både solljus och artificiellt ljus till elektricitet. Produkten är tunn, flexibel, lätt och väl anpassad för integration i trådlösa produkter som behöver fungera utan fast elinstallation eller batteribyten, t.ex. sensorer, elektroniska etiketter och lås.

Beijer Ventures är en av de nya investerarna som drogs till Epishine på grund av framtidspotentialen i effektiv utvinning av ljusenergi. ”Vi tror långsiktigt på möjligheterna att effektivt utvinna ljusenergi ur organiska solceller och Epishine har gjort betydande framsteg under den senaste tiden genom att fortsätta fokusera på styrkan i deras teknologi. Den här nya investeringen kommer att hjälpa Epishine att nå nästa nivå.” säger Håkan Gustavson, VD på Beijer Ventures.

De nya pengarna ska bland annat användas till att bygga organisationen och industrialisera Epishines produktion med kapacitet att producera miljontals små ljuscellsmoduler per år.  Målsättningen är att under 2020 konvertera pågående kundtester till ett antal större kontrakt och ordrar.

”Vi är väldigt glada att vi får stort förtroende från såväl nya som befintliga investerare, och ser med tillförsikt fram emot att lansera Epishines produkt på marknaden under 2020.” säger Mattias Josephson, VD och medgrundare på Epishine.

Epishines första produkt löser strömförsörjning utan batterier för lågströmsprodukter inomhus. ”Vi ser en väldigt stark match med volymprodukter som tar fart just nu relaterat till att allt digitaliseras, i form av uppkopplade små sensorer och displayer.” fortsätter Mattias. 

”Ett antal internationella kunder, både mellanstora och riktigt stora, utvärderar vår teknik just nu och vi är väldigt nöjda med att framgångsrikt levererat de första produktionsmodulerna till våra kunder under hösten 2019.” avslutar Mattias.

Om Epishine
Epishine utvecklar och tillverkar organiska solceller som lätt integreras i trådlösa produkter där de omvandlar det omgivande ljuset, både solljus och artificiellt ljus, till elektricitet. Solcellerna är böjliga, formbara och trycks på återvinningsbar plast. De tunna ljuscellerna kan användas istället för batterier på exempelvis sensorer, i vår allt mer uppkopplade värld. Under 2020 kommer de första produkterna att finnas ute på marknaden. Målet är att erbjuda världens mest skalbara, resurseffektiva och prisvärda solcell. Epishine har 18 medarbetare med huvudkontor i Linköping och ägs i huvudsak av ett grundarteam samt namnkunniga institutionella investerare och family offices.
www.epishine.com

För ytterligare information kontakta
Emma Woxlin
Marknadschef
emma.woxlin@epishine.com
+46 (0)708113787